One Possible Option “Eter” – Rock bend za klub u vašem gradu

    1947

    One Possible Option

    Eter

    Datum izdanja: 14.05.2024.

    Izdavač: Croatia Records

    Žanr: Alternative

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Honesty is Everything
    2. This is Broken
    3. Not OK
    4. Earth INC.
    5. Majesty
    6. No Applause
    7. Paper Planes
    8. Eter

    Živimo u vremenima kada je privid jedna od glavnih stvari u životu. Svi se žele pokazati boljima nego što jesu (posebno preko društvenih mreža), pa svijet izgleda kao lijepo mjesto za život, a svakodnevno doživljavamo razne prepreke u tome i jasno nam je da je privid, ipak samo privid. I onda dođe jedan bend s uvodnom pjesmom “Honesty is Everything”.

    one possible option
    One Possible Option, promo

    Za njih, koliko mi djeluje, to stvarno jest tako. Dečki su obiteljski bend koji se zajedno drži već dugi niz godina (od 2007. godine), a da nema ‘honesty’ u cijeloj priči, vjerojatno ne bi toliko dugo preživjeli zajedno, posebno što sviraju tip glazbe koji se zasad i nije primio na domaćem tlu, ma koliko mi kritičari pričali da je dobro i moćno.

    Muziku podržava

    One Possible Option studijsku su karijeru započeli još 2014. s EP-om “My Name Is Uncreature”, da bi naredne godine dobili i njegov nasljednik u vidu “I”. Potom je uslijedila malo poduža pauza i potpis za našeg najvećeg diskografa, pa je u jesen 2020. objavljen prvijenac “No King” koji je prošao dosta zapaženo kod struke.

    Zašto struka voli ovaj bend? Razlozi su jednostavni i logični. OPO zvuči moćno, revitalizira američki alternativni zvuk ’90-ih (grunge prije svega) na jedan moderan način, prepun syntheva i drugih efektnih dodataka koji pjesme čine bogatim i melodičnim. Taj miks buke i svojevrsne radiofoničnosti otpjevan je na odličnom engleskom jeziku (Deni se ne muči kao neki njegovi kolege), što slici daje potpunu cjelovitost, te mnogi na prvu ne bi mogli skužiti da je ovo domaći riječki bend, a ne tamo ‘neki’ američki…

    Ovom zgodom, da odmah otkriju sve karte, napravili su jednu pjesmu na hrvatskom jeziku, prvu u karijeri. Majka pjevača, odnosno žena gitarista (pjevač i gitarist su otac i sin!), napravila je tekst i pitala svoje momke kako im se sviđa. Oni su otišli u studio, te je tako nastala pjesma “Eter” koja zatvara album “Eter”. Ujedno je to bio i posljednji, treći singl pred objavu albuma, a njime su dokazali da mogu i znaju napraviti odličnu pjesmu i na hrvatskom jeziku.

    “Eter” ima osam skladbi, četiri sa svake strane ploče (da, ploča je već dostupna!) i nešto preko 31 minutu glazbe što ga čini dovoljno zanimljivim da ga možete brzo preslušati, a još brže i ponovno poslušati ako vam se svidi. Meni se (opet) svidio.

    Vidi se da je bend maksimalno ispolirao ideju kako želi zvučati. I dalje su tu brutalne gitare i opaka ritam sekcija, a da se pri tome nisu nimalo zaboravili prijelazi i pamtljivi refreni. Prema tome, moglo bi se reći da su pjesme školski odrađene, ali baš zbog cijelog niza sitnih dodataka (ponajprije elektroničkih), one djeluju toliko lijepo i zaokruženo, da zapravo ne preostaje druga solucija, osim totalni uron u album, jednom kad ga se počinje slušati.

    “Honesty is Everything”, “This is Broken” i naslovna “Eter” dosadašnji su singlovi s albuma, a od ostatka, za neki naredni singl, ja bih odabrao “Earth INC.”, koja djeluje totalno drugačije, s nekim vedrim ritmom i pomalo robotskim vokalima u jednom dijelu skladbe. Naravno, što god bend odabere, vjerujem da ne može previše pogriješiti jer ovdje nema loše pjesme, sve je poprilično dobro zaokruženo.

    Ako ste među onima koji govore da više nema dobrog rocka, slobodno se poslužite “Eterom”. To je jedan od najboljih primjera da je rock (kod nas) itekako živ, te možda i nikad potentniji, samo je problem što mainstream medijima nije nimalo interesantan jer nema nikakve veze s turbofolkom koji puni arene diljem Lijepe naše. Ali rock to niti ne treba, rock su klubovi i jedna sasvim drugačija publika, a One Possible Option jedan je od najboljih izdanaka upravo takvog mentaliteta.

    Muziku podržava