Dubioza Kolektiv rasplesala “jarane s Jaruna”, zatvorili Zagreb Music Fest

    1940

    Zagrebački miljenici i uvijek dragi gosti Dubioza Kolektiv nakon nepunih pet godina više nego srdačno i s iščekivanjem dočekani su ovaj put na “Zagrebačkom moru”, ali krenimo redom.

    Dubioza kolektiv, photo: Filip Trbara / muzika.hr

    Treći, približno jednako glazbeno šaren kao i prva dva dana ZMF-a pokazao se kao solidna kombinacija, i na sreću poslužile su ga i stabilne i suhe vremenske prilike, što baš nije bio slučaj za prijašnje dane. Izgleda kako je i publika bila odlično zagrijana, što uz S.A.R.S. možemo zahvaliti Radio Aktivu i Šarenoj pojavi, pa čak i mjestimične lokve i blato nisu omeli veselje na području ovog jarunskog šumarka.

    Šarena pojava
    S.A.R.S.

    Iza kratke humoristične uvodne matrice Dubioza, zvijezde večeri, izlaze na binu opušteno, kao da su kod kuće, uz veliki pljesak publike. Svirka odmah kreće vatreno s “U.S.A.” otpjevanom u glas s kolektivom, a sljedeća “Volio BiH” potpuno je zapalila publiku i istaknula se kao jedan od vrhunaca večeri. “Bubrezi”, još jedan od velikih hitova, samo su nastavili pjesmu, ples i veselje pred binom, a tako i poznato ludilo i veselje na bini svojstveno ovom kolektivu.

    Muziku podržava

    Općepoznati balkanski motivi, teme i problematika u stihovima laki su za povezivanje, i stalni kontakt, pošalice i motivacija s bine uz prateću zaraznu bas grmljavinu, gitarsko ska “čupkanje”, raspričani saksofon s balkanskim melosom i zaigrani ritam bubnja održavali su atmosferu živom i na vrhuncu kroz cijeli nastup.

    Uz prvi veći pozdrav s bine “Pet godina nakon Pozitivca” prošla je i čestitka za uspjeh na ovogodišnjem Eurosongu, još uvijek neizbježna tema, i naravno par viceva u sličnom tonu, što nas je dovelo do sljedeće tematski vezane pjesme “Euro Song”

    Nižu se hitovi, veselje i ples ne popuštaju, Na “Boom!” se čak aktivirao i mosh pit. Nakon “Hvala Zagrebe, jarani s Jaruna” uslijedili su karaoke show, hitčine “Himna generacije” i “Kažu”, a zatim i akustični dio nastupa s gošćom Stelom na harmonici, s kojom su izveli i novi singl “U3PM”.

    U nastavku opet jedan od najvećih im hitova “Kokuz”, za kojeg je malo reći kako se legendarni stih “Zašto u ovoj vukojebini sam ja odras’o” orio šumarkom, potpuno je zapalio publiku. Uz kratko gostovanje na bini njihovog Tajvanca, i za ovu priliku izveden “Tajvanski tango”, i kratki brzinski bis, večer su zatvorili s odličnom “Balkan funk”.

    I kako na kraju sažeti dojmove? Dubioza Kolektiv su odličnim nastupom opet dobro zabavili, raspjevali i rasplesali publiku, i opravdali status zagrebačkih miljenika.

    A što se tiče Zagreb Music Festa, uz veliki broj obitelji koji su s mališanima došli vidjeti možda i njihove prve svirke u životu, veliki presjek stilova i generacija, vrlo ugodan prostor, solidan širok izbor izvođača, te uz malo sreće s vremenskim prilikama i mudro i pažljivo financijsko planiranje ovakav festival i u baš ovom obliku ima puno smisla kao jedan uvod za “većeg brata” In Music i to puno više za građane Zagreba nego za turiste.

    A Kirilu je sinoć ostala prilika za zakucavanje.

    Kiril Džajkovski

    0 Shares
    Muziku podržava