Rezerve “Sedmo nebo”: Ovo su nove Rezerve, a ne rezervne Rezerve!

    1961

    Rezerve

    Sedmo nebo

    Datum izdanja: 17.05.2024.

    Izdavač: Dallas

    Žanr: Pop, Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Sve u sol
    2. Tvoja ljubav
    3. Prijatelji
    4. Lažeš
    5. Chayenne
    6. Rudnik
    7. Pravedno je
    8. Biraj
    9. Ne voliš dečke
    10. Podstanar

    Teško mi je započeti ovu recenziju jer dojmovi o tome što bend treba napraviti kad se frontmen (zaštitno lice i autor benda) povuče, generalno su suprotni onome što su Rezerve napravile. Realno, razumljiv mi je taj potez, a u konačnici su isporučili vrlo dobar novi album, pa sve to ima smisla, koliko god to meni i nema smisla.

    Ako se mene pita, Rezerve su napravile ‘the album’ kojeg smatram najboljim debi albumom u Hrvata, te koji mi je tek nijansu slabiji od perfektnog “Boga” od Pipsa. “Ravno u zamku” i “Bog” su toliko različiti albumi, a opet imaju jednu zajedničku crtu, a to je da su oba albuma prepuni odličnih pjesama kojima ne mogu pronaći manu. Imaju refrene, imaju hit singlice, imaju sve što bi neki album trebao imati da zadovolji radijsku, ali i onu malo ozbiljniju publiku.

    Muziku podržava

    “Ravno u zamku” imao je 14 skladbi od kojih je svaka, ali baš svaka mogla postati singlica. Tu se izmjenjivala zajebancija u glazbi i stihovima u toliko šarmantnim valovima da je to bilo neodoljivo. Ipak, životni put je Šimu odveo prema Austriji, a bend se praktički raspao u tom trenutku, iako su imali gotovo spreman drugi album (dvije singlice su već bile objavljene, ali se čekalo da istekne prethodni ugovor s diskografom).

    Kleško i Tomo su nakon dugog vijećanja odlučili da će probati nastaviti dalje, Šimu je zamijenio Vujo iz makarskih Zbunjenih koji su prije 15-ak godina imali super album “Pilula”. Vratio se i originalni basist koji je ponovno silom prilika napustio bend… Rezerve baš nemaju sreće s basistima! Ono što treba napomenuti, iako su imali skoro pa gotov drugi album, u novoj formaciji su krenuli skroz ispočetka, prekrižili sve snimljene pjesme, a od tih ranijih pjesama preživjela je samo “Ne voliš dečke”.

    I što nove Rezerve nude?

    Već sa singlovima “Srce na rukavu” i “Od ljubavi ludim” bilo je jasno da bend želi postati zericu ozbiljniji i nekako baladno nostalgični. Tako sam nekako dojma da je to bila i ideja za nove pjesme, ali opet ponegdje je ostao taj vic koji je toliko karakterističan za njih. Sve u svemu, ovo su nove Rezerve, a ne rezervne Rezerve!

    Komparacija Šime-Vujo u ovom trenutku je stvarno nepotrebna. Šime jest bio zaštitni znak benda koji je nosio mnogo toga, ali Vujo nije nimalo lošiji ili manje karizmatičniji. Jednostavno, obojica imaju svoje vrline i mane, te koliko god nisam mogao zamisliti Rezerve bez Šime, tako sad mislim da se Vujo odlično uklopio.

    Pjesama na albumu ima deset. Dio njih su standardno ljubavne, a dio njih čak i nisu! Zasad su objavili pet singla koji generalno pokazuju tu zreliju, nostalgičnu priču (zlobnici bi rekli da su konačno odrasli), a isto tako “Ne voliš dečke” pokazuje i tu neozbiljnost koja ih oduvijek krasi. Ali, ‘ajmo probati preletjeti brzinski po pjesmama…

    Uvodna “Sve u sol” klasični je dalmatinski pop-rock velikog refrena koja kao da je nastala koju dekadu ranije. Slijedi ju posljednji singl “Tvoja ljubav” koja je glazbeno uvrnuta s egzekucijom u pamtljivom refrenu – ukratko, klasični hit Rezervi. Pjesmi “Prijatelji” možda nedostaje neki vic (evo mene opet razmaženog), iako je to još jedna vrlo dobro sklepana pjesma, dok “Lažeš” fino udara kao neka zalutala pjesma iz ’80-ih.

    “Chayenne” je najveća balada albuma, “Rudnik” pak najžešća, dok je “Pravedno je” baš radiofonična pjesma, te me ne bi čudilo da je to Vuji ostalo još iz vremena Zbunjenih. “Biraj” ima malo dašak Valentina Boškovića, “Ne voliš dečke” nešto je što bi se odlično uklopilo na “Ravno u zamku”, dok je posljednja “Podstanar” još jedna od singlica koja spada u retro-nostalgične komade.

    Iako na albumu ima manje vica nego u odnosu na “Ravno u zamku”, sve drugo je tu. Ako ste voljeli Rezerve, nema razloga da ih ne nastavite voljeti. I dalje imaju nevjerojatan osjećaj za melodiju, pa će se tako svaka pjesma (posebno nakon višestrukog slušanja) urezati u srce, dok refreni čine te pjesme ponovno upečatljivim i pamtljivim.

    Formula za uspjeh je ponovljena, ali na osjetno drugačiji način koji je pak ostao prepoznatljiv za formu Rezervi. Mnogo toga se promijenilo, ali Rezerve su ipak ostale odličan bend vrijedan vaše pažnje. Istina, šest godina je mnogo u odnosu na prvijenac, te će vjerojatno morati mukotrpno raditi da vrate ‘dio slave’, posebno na kontinentalnom dijelu ‘Lijepe naše’, ali siguran sam da će u tome uspjeti. Ovaj album to zaslužuje.

    Muziku podržava