Françoise Hardy, kantautorica i pop ikona, preminula u 81. godini

672

Francuska kantautorica poznata po svojim melankoličnim baladama, Françoise Hardy, preminula je od raka grkljana u Parizu. Imala je 80 godina.

Njenu smrt je u utorak potvrdio njezin sin, Thomas Dutronc. Hardy se s rakom borila više od deset godina, a 2021. je zbog liječenja prestala pjevati.

Hardy je rođena kao Françoise Madeleine Hardy 17. siječnja 1944. u Francuskoj, tijekom nacističke okupacije, a oblikovala ju je poslijeratna kultura u kojoj je odrasla. Kao dijete upisana je na satove klavira, ali se glazbom počela baviti kad je napunila 16 godina i dobila gitaru na dar te počela pisati vlastite skladbe.

Muziku podržava

Početkom 1960-ih, Hardy je prilično brzo postala senzacija u Francuskoj, a 1962. objavljen je njezin debitantski album, “Tous les garçons et les filles”, zajedno s naslovnom pjesmom koja je osvojila vrh ljestvice i hitom “Le temps de l’amour”.

Posebno je postala poznata zahvaljujući tzv. yé-yé pokretu, koji je zapravo naziv za mlade pjevačice u Francuskoj koji su počele graditi svoju glazbenu karijeru, pjevajući o svakodnevnim brigama. Naziv dolazi iz engleskog uzvika “yeah-yeah”.

Hardy je brzo postala utjecajna figura na globalnoj pop sceni, provodeći vrijeme uz Micka Jaggera, Beatlese i druge velike umjetnike. Bob Dylan ju je posebno cijenio, pa je čak uključio pjesmu napisanu “za Françoise Hardy” u bilješke uz svoj album “Another Side of Bob Dylan” iz 1964. godine.

U kasnim 1960-ima, Hardy je nastavila objavljivati ​​hvaljene snimke, pa se čak okrenula i glazbi na engleskom jeziku s “Françoise Hardy Sings in English” iz 1966. Zatim se 1971. udružila s brazilskim glazbenikom Tucom i objavila album “La question” pod utjecajem bossa-nove, na kojem je odstupila od pop zvuka.

Tijekom ostatka karijere, stekla je kultni status te osigurala obožavatelje diljem svijeta i nastavila definirati svoj jedinstveni stil. Sve do svojih posljednjih godina izdavala je nove albume, a njezin posljednji album, “Personne d’autre”, objavljen je 2018.

Osim glazbe, Hardy se bavila astrologijom i pisanjem, a pojavila se i u nizu filmova. Također je imala ogroman utjecaj u francuskim modnim krugovima, a mnogi su je vidjeli kao pop ikonu koja definira duh vremena.

0 Shares
Muziku podržava