Two Feet: “Buljio sam u svoje noge i odlučio – neka bude Two Feet”

912

Bliži se nastup američkog kantautora Two Feet, koji će se održati 8. srpnja u zagrebačkoj Tvornici kulture.

two feet
Two Feet, foto: Austin Cieszko

Two Feet, pravog imena Zachary William “Bill” Dess, započeo je svoju glazbenu karijeru svirajući u jazz i blues grupama, da bi 2018. izdao debitantski album pod nazivom “A 20 Something Fuck”.

Njegove pjesme obilježava borba protiv tradicionalnog pisanja pop pjesama, pa tako njegova pjesma “Go Fuck Yourself” nema ni ‘bridge’ ni ‘hook’, no svejedno je dosegla 36. mjesto američke ljestvice Hot Rock Songs. Njegov sljedeći singl, “I Feel Like I’m Drowning”, dosegao je prvo mjesto američke ljestvice alternativnih pjesama 2018.

Muziku podržava

Two Feet u Hrvatsku dolazi prvi put, i to u sklopu turneje “Euro Run 2024”, nakon koje nastavlja nastupe po Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u. Kao podrška njegovom nastupu, s njim su na turneji Toby Mai i Elvis Drew.

Ususret njegovom premijernom nastupu u Hrvatskoj, pitali smo ga nekoliko pitanja o njegovoj karijeri, percepciji Hrvatske te planovima za koncert.

Predstavi se – tko je Two Feet? Vjerojatno si ovo pitanje čuo već milijun puta, no odakle inspiracija za ime “Two Feet”? 

Bit ću iskren, no stvarno nije najbolja priča ikad. Jedne noći sam bio pijan u svojoj sobi, spreman objaviti prvi EP, kada sam shvatio da moram smisliti ime za ovaj projekt. Buljio sam u svoje noge i odlučio – neka bude Two Feet. Žao mi je ako nije ispunilo očekivanja, ali to je istina.

Svoju si glazbenu karijeru započeo u duhu jazza i bluesa. Poželiš li se nekada vratiti u ta vremena, ili si sretniji sada, kada je više svjetla upereno u tebe? 

Prije sam svirao u jazz i blues grupama po barovima u New Yorku. Definitivno mi je pomoglo usavršiti vještinu sviranja gitare. A sad, želim li se vratiti u ta vremena? Ne nužno. Ne fali mi živjeti na pizzi za dolar i hot dogovima.

Primijetila sam da često koristiš psovke, no tvoja glazba ne zvuči nužno ‘ljutito’, već kombiniraš te psovke s nježnijim melodijama. Dođe li ova kombinacija prirodno, sama od sebe?

Mislim da dolazi od odrastanja u gradu. Psovanje je sastavni dio komunikacije tamo gdje sam odrastao. Psovanje je odličan književni alat. Pomaže prenijeti jebenu poantu.

Postoji li neki žanr glazbe s kojim bi htio eksperimentirati i potencijalno ga uvesti u svoju glazbu?

U zadnje vrijeme sam eksperimentirao s rockom 1970-ih i alternativnim countryjem. Smatram da je bitno proučavati korijene američke glazbe. Naravno, u ovo doba postoji toliko underground žanrova koji dosegnu veću razinu popularnosti, sve od engleskog drum’n’bassa do shoegazea. Uvijek nalazim nešto zanimljivo u svim tim zvukovima.

Tvoja glazba ne slijedi uvijek tradicionalnu strukturu, ali i dalje zvuči dobro. Postoje li neke metode koje ti u tome pomažu, ili je tajna? 

Mislim da su strukture pjesama jako bitne. No, na kraju se svodi na optimiziranje struktura kako bi na kraju prenijeli svoju ideju publici na najbolji mogući način. Držati stvari ‘promjenjivima’ kako bi na najbolji način prenijeli poruku.

Veseliš li se posjetu Hrvatskoj? Dolaziš na ljeto, taman u vrhuncu turističke sezone. Ima li nekih planova? 

Veselim se! Ljudi u Americi uvijek pričaju u Hrvatskoj kao o raju.

Jesi li nekad poslušao neke hrvatske glazbenike? Ako jesi, što misliš o našoj glazbenoj sceni? A ako nisi, što asociraš s Hrvatskom? 

Baš i nisam upoznat s glazbenom scenom Hrvatske, ali znam da se tamo održavaju festivali svjetske klase!

Imaš li neko sjećanje s turneja koje bi htio podijeliti? 

Jednom smo stavili običan benzin u kombi u koji je trebao ići dizel, i zaglavili na autocesti u Nizozemskoj, i to na šest sati. To je zadnji put da smo napravili tu grešku…

Što spremaš za publiku u Zagrebu, imaš li nešto posebno u planu za zadnji datum “Euro Run” turneje? 

Za taj smo koncert pripremili neke nove pjesme. Bit će to naš prvi koncert u Zagrebu, tako da smo uzbuđeni pokazati što volimo raditi obožavateljima.

0 Shares
Muziku podržava