Gena Rowlands, glumica iz “The Notebooka” i filmska ikona, preminula u 94. godini

570

Gena Rowlands, glumica poznata po ulogama u filmovima kao što su “A Woman Under the Influence”, “Gloria” i “The Notebook”, preminula je u 94. godini.

Rowlands je umrla u srijedu, 14. kolovoza, u svom domu u Indian Wellsu u Kaliforniji, a tijekom posljednjih godina života borila se s Alzheimerovom bolešću.

Rowlands je rođena u Cambriji u Wisconsinu, a svoju je glumačku karijeru započela u kazalištu, nakon studija na Američkoj akademiji dramskih umjetnosti u New Yorku. Na Broadwayu je debitirala glumeći u predstavi “The Seven Year Itch”.

Muziku podržava

Sredinom 1950-ih godina, Rowlands je započela i svoju televizijsku karijeru. Glumila je u seriji “Top Secret”, te serijama kao što su “Laramie”, “Riverboat”, “77 Sunset Strip” i “Dr. Kildare”. Pojavila se i u nekoliko epizoda “Alfred Hitchcock Presents”.

Nominirana je za Oscara zahvaljujući svojoj izvedbi u filmu “A Woman Under the Influence”, u kojem je glumila kućanicu, a još je jednu nominaciju zaradila izvedbom u filmu “Gloria”, u kojem je glumila zaštitnicu djece koja se bori protiv mafije. Iako nije osvojila Oscara za ove filmove, primila je počasnog Oscara na dodjeli Guvernerovih nagrada 2015. godine, a iste se godine povukla iz glumačkog svijeta.

Gena Rowlands je gotovo 35 godina bila u braku s redateljem Johnom Cassavetesom, a glumila je u 10 njegovih filmova. John Cassavetes je preminuo 1989. godine od zatajenja jetre. S njim je imala troje djece, od kojih svi rade na području filma i televizije, a njen sin Nick je 2004. godine režirao poznati film “The Notebook”, u kojem je i sama glumila.

0 Shares
Muziku podržava