Bajaga: “Prvih 46 godina na sceni je prošlo jako brzo, vidjet ćemo kako će proći drugih 46”

223

Bajaga je sa svojim Instruktorima na proljeće gostovao u Tvornici kulture, gdje je pred rasprodanom dvoranom izvodio isključivo pjesme s prvog albuma, “Pozitivna geografija”. Koncert u Tvornici bio je rasprodan za manje od 24 sata.

Bilo je to u sklopu 40 godina od prvog albuma, a to je bio tek uvod u koncertnu turneju za 40 godina benda s kojom će proći kroz 40 gradova, a prvi je već 19. listopada u Areni Zagreb.

bajaga
Bajaga u Tvornici kulture 2024, foto: Lucija Očko / muzika.hr

Bliži se koncert u Areni, a onda i Split i Rijeka. Čini se da je Arena novi standard zadnjih godina, šta mislite o tome?

Muziku podržava

Pa lepo je ako je tako, mislim da smo to zaslužili i naša publika i mi. Dosta naporno radimo za to već 40 godina. Veliki prostori nude i veće mogućnosti za veliku i kvalitetnu produkciju, i mogućnost da publika uživa u audio i vizuelnom kvalitetu.

40 godina karijere. Jeste razmišljali o tome koliko još želite nastupati?

To je 40 godina karijere kao Bajaga i Instruktori, bilo je jos pre toga 6 godina u Ribljoj Ćorbi. 🙂 Ne razmišljam o dužini svog trajanja, sviraću i pevati sve dok se budem osećao lepo dok to radim, i dok budem uživao na sceni. Prvih 46 godina na sceni je prošlo jako brzo, videćemo kako će proći drugih 46.

“Samo nam je ljubav potrebna”, zašto taj naziv? Koliko vama u životu znači ljubav? Da li je ljubav najvažnija?

Apsolutno, ljubav je jako važna i ljubav je glavni pokretač u životu. Moja karijera je u mnogom zavisila od ljubavi, i srećan sam sto sam ispunjen ljubavlju ceo zivot. U ovim teškim i izazovnim vremenima, svima nama je potrebna ljubav, i odatle naziv turneje.

U 46 godina… Imate najdraži vlastiti koncert?

U pitanju su hiljade koncerata i teško je naći najdraži, ali posebno zadovoljstvo osećam nakon svakog koncerta gde smo odsvirali dobro, zvučali dobro, i ostavili zadovoljnu publiku. Tad smo svi u bendu najsrećniji.

bajaga i instruktori
Bajaga u Tvornici kulture 2024., foto: Lucija Očko / muzika.hr

Od 170 pjesama, što je podatak koji se koristi kod predstavljanja da ste ih napisali, ima li neka za koju smatrate da je posebna, nevezano da li ste pisali za sebe ili za nekog drugog?

Napisao sam više od 170 pesama, što za sebe, što za druge, i od svih tih pesama imam bar 80% koje su mi jako drage, tako da ne mogu ništa da izdvojim. Upravo spremamo da izdamo moju knjigu pesama, i napravili smo uži izbor, to je oko 170 pesama koje svi znaju. Ako bih baš morao da biram, onda možda pesme sa “Pozitivne Geografije”, jer su one najviše zaslužne za ono što grupa Bajaga i Instruktori danas predstavlja.

Uskoro izlazi knjiga poezije, kakva je razlika, kako pristupate pisanju poezije za razliku od pjesama s kojima se ide na pozornicu, odnosno koje će se uglazbiti?

Ja sam uglavnom svaki svoj tekst uglazbio i pisao sam ih sa tim ciljem. Veliki broj tekstova sam pisao na osnovu već napisane muzike. Nisam se bavio poezijom konkretno, možemo reći da sam se ceo život bavio pisanjem pesama.

Da li više volite pisati pjesme ili nastupati na pozornici?

I jedno i drugo ima svoje draži, ali nastup na pozornici je nešto nezamenjivo. Sva osećanja koja vas prožimaju tokom jednog nastupa su nešto na šta se čovek “navuče” vremenom i nedostatak nastupa vam onda teško pada. I kad ste neraspoloženi i imate bilo kakve probleme, onog trenutka kad izađete na binu, sve zaboravite. Pisanje pesama kad imate inspiraciju je jako lepo, i osećaj kad vidite da ste napisali nešto lepo.

Radite na novoj muzici? Kakva je razlika u pisanju pjesama bila u počecima i sada? U smislu, možda je u mlađim danima bilo više turbulencije u ljubavi, a sada je stabilnije, pa time se mijenja i inspiracija za pjesme…

Pomalo smo počeli raditi na novom albumu, a od nove godine ćemo početi da radimo više, jer prošlo je već skoro 5 godina od našeg poslednjeg albuma. Plan je da tokom sledeće godine izdamo novi album. Razlike u pisanju sigurno postoje, ali nisam siguran da mogu da ih objasnim, jedno je inspiracija čoveka od 20 godina, a nešto sasvim drugo kod čoveka od 60. Ipak najvažnije je da inspiracija postoji.

Pratite novu muziku? Da li vas inspiriraju neki novi klinci?

Pa mi smo generacija koja je odrastala u vreme najkvalitetnije svetske rok muzike, i tad su nas inspirisali najveći bendovi u istoriji, poput Stonesa, Pink Floyda, Deep Purplea i drugih. Ja sam odrastao na toj muzici i u današnjoj baš ne mogu da se pronađem. Inspiraciju mi i dalje daju više stari bendovi nego novi.

Šta se sluša kod vas doma, u autu?

Ja nisam vozač tako da u autu ne slušam ništa, prinuđen sam da slušam samo ono što taksisti slušaju, a to je širok spektar muzike 🙂 Kući se sluša svaka muzika koja je dobra, od klasike do džeza, preko roka i popa.

Šta se možemo očekivati od koncerata koji stižu ove jeseni? Koliko se može znati?

Nastavljamo sa našom jubilarnom turnejom do kraja godine, imamo još dosta koncerata pred nama. Pored velikog koncerta u Zagrebu, sviraćemo još u Splitu, Rijeci, Čakovcu, možda i u Zadru, imaćemo 9 koncerata na Severno Američkoj turneji krajem oktobra i početkom novembra, sviraćemo i u Minhenu, Nišu, Celju…. Sve u svemu imamo mnogo koncerata do kraja godine, i zbog toga smo vrlo zadovoljni i srećni. Zaokružićemo našu jubilarnu turneju na najbolji način, sa 40 koncerata za 40 godina benda.

bajaga
Bajaga u Tvornici kulture 2024, foto: Lucija Očko / muzika.hr
0 Shares
Muziku podržava