Dhafer Youssef premijerno stiže u Lisinski

210

Etno jazz glazbenik Dhafer Youssef iduće godine premijerno nastupa u Hrvatskoj, a koncert će se održati 11. veljače u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Dhafer Youssef porijeklom je iz Tunisa, a u svojoj glazbi vješto spaja istok i zapad, kombinirajući arapsku glazbu, jazz i elektroniku, a ovom prilikom će promovirati svoj najnoviji album “Streets of Minarets”.

Dhafer je rođen 1967. u Téboulbi (malom selu na obali Tunisa) u tradicionalnoj muslimanskoj obitelji te je od malena bio fasciniran sufijskom i duhovnom glazbom. Već u ranoj dobi zanimao se za jazz koji bi potajice slušao, a poznata je i njegova izjava da
je “radio njegova najvažnija škola”. Od 1990. živi u Europi, uglavnom u Parizu ili Beču.

Muziku podržava

Youssef je posebno poznat po svojim eksperimentalnim improvizacijama i iznimnom
glasu, koji koristi kao instrument, često prelazeći iz dubljih tonova u visoke, gotovo
eterične vokalne dionice.

Njegov  opus donio mu je između ostalog BBC-ovu nagradu za World Music 2006. godine i Edison Award 2017. godine, te pohvale publikacija kao što su The Guardian, The Times, The Evening Standard, Downbeat Magazine i Jazzwise. Također je sudjelovao na All-Star Global Concertu UNESCO-a 2015. godine. Ostavio je i trag u svijetu filmske glazbe, radeći s imenima kao što su Ridley Scott, Jamesom Horner i Daveom McKean. Jedan je od ambasadora svjetski poznate organizacije Music Traveler, rame uz rame s Billyjem Joelom, Hansom Zimmerom, Johnom Malkovichem, Seanom Lennonom, Adrienom Brodyjem i drugima.

Na svom devetom albumu “Streets of Minarets” Dhafer Youssef nudi jedinstveno glazbeno putovanje, obogaćeno dodirom glazbene legende Herbieja Hancocka i postavom: Marcus Miller na električnom basu, Dave Holland na kontrabasu, Nguyên Lê na gitarama, Vinnie Colaiuta na bubnjevima. Žanr albuma u velikoj mjeri je pod utjecajem jazza 50-ih i rocka 80-ih, s nježnim dodirima brazilskih ritmova i indijskih melodija.

Kako do ulaznica – Dhafer Youssef u Lisinskom?

Ulaznice možete nabaviti putem sustava Core Event, a cijene im se kreću od 39 do 49 eura.

0 Shares
Muziku podržava